Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Εγκληματικότητα και θεμιτή παραβίαση των νόμων

Πολλές κοινωνίες του κόσμου μαστίζονται από την έντονη εγκληματικότητα που κάνει την εμφάνιση της κυρίως σε κοινωνίες που αδυνατούν να οργανώσουν μέτρα ασφαλείας ή το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους βρίσκεται σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Βέβαια το φαινόμενο αυτό μπορεί να ευδοκιμήσει και χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις. Με τον όρο εγκληματικότητα εννοούμε το σύνολο των εγκλημάτων που γίνονται σε μία πόλη, χώρα ή ήπειρο.

Το ποσοστό της εγκληματικότητας σε μία περιοχή το μετράμε με τον λεγόμενο δείκτη εγκληματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, στις 8 Νοεμβρίου του 2003 η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται να είναι οι περισσότερο ανασφαλείς Ευρωπαίοι. Αναλυτικά, με εξαίρεση τις ανθρωποκτονίες, στις οποίες η χώρα μας κατέλαβε την Πέμπτη θέση της κατάταξης (χαμηλότερα όμως του μέσου όρου) η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εγκληματικότητα.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 2007 όταν μια απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως από την εφημερίδα Τα Νέα αποκάλυψε την έκρηξη της εγκληματικότητας αλλά και την αδράνεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Την έκθεση συνέταξε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ώστε να τη στείλουν στους διοικητές αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας. Ο Ιωάννης Μπούτσικας, γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, παραδέχεται ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και σχεδόν μηδενική δραστηριότητα σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής.

Στη συνέχεια της έκθεσης παραθέτονται τα ποσοστά εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο. Οι κλοπές οχημάτων στο πρώτο οκτάμηνο του 2007 αυξήθηκαν κατά 9,1%, οι κλοπές – διαρρήξεις κατά 7%, ενώ οι ληστείες τραπεζών αυξήθηκαν κατά 17,2%. Μόνο οι ληστείες μειώθηκαν σε ποσοστό 2,8%. Στην αντίπερα όχθη τα ποσοστά εξιχνιάσεων είναι τραγικά λίγα καθώς μόλις το 9% των κλοπών και διαρρήξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων εξιχνιάζεται. Περίπου ίδιο είναι και το ποσοστό γι αυτές που διαπράττονται στη Βορειανατολική Αττική.

Δυσοίωνα είναι όμως και τα στοιχεία για τη βία σε μικρές ηλικίες που έδωσε στην δημοσιότητα η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η παραβατικότητα των ανηλίκων αυξήθηκε κατά 8% για το δικαστικό έτος 2004 – 2005 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την πρώτη θέση κατέχουν τα αδικήματα βίας και τα ναρκωτικά ενώ αυξάνονται και οι ανθρωποκτονίες και οι ληστείες. Οι καταδίκες για υποθέσεις ανθρωποκτονιών ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ βάσει των στοιχείων αποκαλύπτεται ότι ένας στους δέκα ανηλίκους κατέληξε στο αρμόδιο δικαστήριο επειδή είχε διαπράξει ληστεία. Στις περιοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας ανηλίκων, πρώτη αναδεικνύεται το κέντρο με 39%, ακολουθούν το Αιγάλεω, η Αγία Βαρβάρα και το Χαϊδάρι με 7,8% και τέλος οι περιοχές Ασπροπύργου , Ελευσίνας και Μάνδρας που αγγίζουν το 6%.

Υπάρχουν όμως πολλές φορές στη ζωή που η σωστή κίνηση προϋποθέτει παραβίαση κάποιων νόμων. Μπορεί οι νόμοι να διασφαλίζουν την ευημερία σε ένα κοινωνικό σύνολο όμως δεν είναι πάντα απαραίτητο να είναι απόλυτα σωστοί. Για παράδειγμα σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, η παραβίαση των νόμων είναι θεμιτή στο βαθμό που σχετίζεται με τον αγώνα για πολιτικά δικαιώματα. Αυτό το πνεύμα διαπνέεται μέσα από την πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή την Αντιγόνη. Παρά τον σκληρό νόμο που έχει θεσπίσει ο θείος της και άρχοντας της πόλης, Κρέων, η Αντιγόνη αποφασίζει να θάψει το πολυαγαπημένο της αδερφό Πολυνείκη αψηφώντας τις συνέπειες. Αυτά όμως δεν συμβαίνουν μόνο στους μύθους και τις τραγωδίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αντίστασης των Ελλήνων στην επταετία 1967 – 1974 όταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος «έβαλε την Ελλάδα στον γύψο» καταργώντας όλες τις πολιτικές ελευθερίες. Η εξέγερση του πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 βοήθησε σε μέγιστο βαθμό να πέσει η δικτατορία και να επιστρέψει η δημοκρατία. Οι φοιτητές που τότε κλείστηκαν στο πολυτεχνείο παραβίασαν κάποιους νόμους της τότε ηγεσίας για να μπορούν οι Έλληνες να ζουν σε περιβάλλον ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: